VAD KAN JAG TILLFÖRA DIG

Jag är utbildad kock med inriktning på hälsa och utbildad beroendeterapeut. Jag använder maten som min medicin. 

Jag vill bidra till ett friskare Sverige.

Som diabetiker sedan länge har jag i många år intresserat mig för mat som håller mitt blodsocker lågt och stabilt. 

 • Många diabetiker mår inte bra idag och får kostråd som är direkt felaktiga.
 • Vi har en typ 2-diabetes och fetma epidemi.
 • Ett stort antal människor vet inte om att dom är insulinresistenta och riskerar att drabbas av typ 2-diabetes, hjärt och kärlsjukdomar.

Min vision är att stödja, ge verktyg och bidra med kunskap hur vi kan behandla med kost istället för att äta en massa mediciner som bara behandlar symtom och inte grundsjukdomen som är insulinresistens.

Med rätt mat slipper du dina symtom!

MIN HISTORIA

OM MIG OCH MIN DIABETES

När jag var 40 år fick diagnosen typ 2-diabetes (som var felaktig men jag återkommer till det).

Mina symptom var: 

 • Kraftig viktnedgång
 • Extrem trötthet
 • Illamående
 • Synförändringar

Jag fick insulin direkt eftersom mina blodsockervärden var så höga. Jag gjorde mina kontroller på vårdcentralen. Jag kommer i håg att mitt första kostråd av läkaren på vårdcentralen var att jag skulle äta risgrynsgröt till frukost. 

Med tanke på att vi har diabetes i familjen så hade jag lite kunskap om kosten och vad som höjer blodsockret. Att ge en diabetiker rådet att äta risgrynsgröt kändes hel galet.

FELDIAGNOSTICERAD TYP 1-DIABETES

Jag började att läsa på hur jag skulle äta för att reversera typ 2-diabetes med målet att äta mig frisk. Jag fick visserligen ett jämnare blodsocker men blev inte symtomfri. Jag behandlades med insulin.

15 år senare fick jag en remiss till hälsohemmet Österåsen i Sollefteå och där träffade jag en läkare som ansåg att jag inte kunde ha typ 2-diabetes med tanke på att alla mina värden såsom blodtryck, kolesterol och vikt var bra. Däremot var mitt långtidssocker Hba1c högt och mitt blodsocker svajade mycket. 

Han tog ett blodprov för att kolla om jag hade antikroppar mot diabetesformen LADA som räknas som en typ 1 variant. Det hade jag. Jag fick en remiss till Sundsvalls sjukhus och där fick jag all den hjälp jag behövde. 

Jag fick en blodsockermätare så jag kan läsa av mitt blodsocker i mobilen. Jag har numera en insulinpump och tillsammans med blodsockermätaren kan jag enkelt korrigera insulindoserna. Nu har jag mycket bra blodsockervärden.

ÄTER GOTT OCH HÅLLER MIG MÄTT LÄNGE

Jag äter numera helt spannmåls- och sockerfritt och väljer livsmedel med lågt innehåll av kolhydrater. Det påverkar mitt blodsocker extremt positivt.

 • Jag har inte längre de stora blodsockersvängningar som jag kunde ha förut.
 • Jag känner inte längre det där suget efter kolhydrater.
 • Jag blir numera inte hungrig så fort. Det kan gå fram till eftermiddagen innan jag känner hunger efter frukosten.
 • Jag äter när jag känner mig hungrig och jag äter mig mätt.
 • Jag har gått ner i vikt utan att jag har gjort någon ansträngning. Bara varit, ätit gott och rört på mig på ett sätt som gör mig glad!

Jag vill vara frisk och leva länge så att jag får uppleva alla mina sju barnbarn bli vuxna. Ja, det var lite om mig och min resa som diabetiker.

Det är alltid möjligt att göra förändringar även om det tar lång tid.

CAFÉ- OCH RESTAURANGÄGARE

PRISBELÖNT CAFÉ- OCH RESTAURANGÄGARE

Jag har startat upp och drivit ett av Sundsvalls populäraste café och restaurang med ekologisk inriktning: TANT ANCI & FRÖKEN SARA. Vi var med i White Guide Café, Lonely Planet, Trip-Advisor och fick ett flertal priser för vår verksamhet, bland annat som Årets företagare och Sundsvalls kommuns Miljöäpple.

Mitt största intresse är hälsosam mat som är enkel, fungerar i vardagen och som skänker välbefinnande för både kropp, själ och hjärta.

Mat ska vara nyttig, god och vacker!

BEROENDETERAPEUT

BEROENDETERAPEUT MED FOKUS PÅ MAT

Som beroendeterapeut har jag arbetat med olika beroenden och min erfarenhet är att man kan bli beroende av väldigt mycket. Vi utvecklar beteenden som till slut gör att hjärnan blir beroende av våra vanor.

Att belöna sig med exempelvis mat kan vara en behaglig känsla. Det handlar inte om dålig karaktär utan hjärnan har blivit beroende av beteendet och dina hormoner har ställt till det för dig. Det går att ta kontroll över beroendet.

Använd maten som din medicin.